”Nu stoppar vi komvux som gräddfil till högskolan” – DN.se

Många tror säkert att rubriken ovan är ett citat från utbildningsminister Björklund – men de har fel!

Regeringen har beslutat om nya antagningsregler till högskolan. De som har läst på KomVux för att höja sina redan godkända betyg placeras i en särskild grupp och de som söker direkt från gymnasieskolan prioriteras. I det nya förslaget till skollag tas nu möjligheten att en andra gång läsa de kurser man redan läst och blivit godkänd i på gymnasiet. Däremot blir det möjligt att fortsättningsvis tentera upp betyg när man läst på egen hand.

– Jag tycker att det är slöseri med samhällets resurser att den som redan har en komplett godkänd gymnasieutbildning ska kunna kräva att få läsa exakt samma utbildning en gång till, säger utbildningsminister Jan Björklund till Rapport.

Möjlighet att läsa upp betyg stoppas

Detta har kritiserats från många håll. Därför är det extra roligt att läsa Leif Pagrotskys DN-debatt artikel från 2006 när han var (S)-märkt minister. ”Nu stoppar vi komvux som gräddfil till högskolan”

I dag fattar regeringen beslut om att ändra reglerna för intagning till högskolan. Det ska inte längre gå att skaffa sig en attraktiv högskoleplats – till exempel inom läkarutbildningen – genom att läsa upp gymnasiebetyg på komvux. Reglerna för så kallad konkurrenskomplettering via komvux skrivs om helt. Vi vill bekämpa frestelsen att ta lättvindigt på gymnasietiden och räkna med ett fjärde år på komvux, skriver ungdomsminister Lena Hallengren och utbildningsminister Leif Pagrotsky. Den som höjt betyg på komvux ska aldrig gå före den som sökt in på sina gymnasiebetyg. Reformen ska öka rättvisan. Det har varit femton gånger vanligare att barn till högre tjänstemän och akademiker höjt betygen till högsta nivå på komvux, än barn från arbetarklassen.

Annonser
%d bloggare gillar detta: