Henrik Svensmark on Global Warming

The Cloud mystery heter en dokumentär om Henriks Svensmarks forskning som sänts på Danska TV2. I dessa dagar när EU och G8-ledarna tycks ha bestämt sig för att de skall se till att jorden inte blir mer än två grader varmare, det sägs ingenting om hur mycket kallare det får bli, kan det vara intressant att titta på alternativa förklaringar. CO2-hypotesen är inte bevisad och förklarar framför allt inte klimatförändringar över en längre period. T ex var det riktigt rejält kallt på jorden för 450 miljoner år sedan, trots att CO2-halten i atmosfären bedöms ha varit 10 gånger högre än i dag.

Det som gör att Svensmarks forskning är värd att titta närmare på är att den förklarar temperaturförändringar både på lång och kort sikt. Den visar hur temperatur och klimat förändrar sig med den kosmiska strålningen, solens aktivitet och vår färd genom Vintergatan. Den visar också att vi är en del av universum, delar av ett större system, att klimatet i stort ändrat sig och kommer att ändra sig, oavsett vad vi gör. (Därmed inte sagt att inte människan kan ställa till med elände och påverka lokalt.) Men det är kanske en tanke som för många är svår att ta till sig och acceptera.
Jag anser det vara 50 väl använda minuter att titta på filmen och tackar klimatbluffen som skrev om att den fanns på YouTube.

Del 1

Del 2

Del 3

Del 4

Del 5

%d bloggare gillar detta: