Afghanistan: Åtta attacker nära svensklägret | Inrikes | SvD

I dag kan vi läsa om att antalet attacker mot det svensk-finska förbandet i Afganistan ökat:

I  norra Afghanistan har läget för Sveriges största utlandsstryka försämrats. Det svensk-finska förbandet ansvarar för säkerheten i fyra provinser, under Nato-befäl i fredsstyrkan Isaf. De senaste tolv veckorna har sju attacker genomförts mot Isafs soldater, visar en genomgång som SvD gjort.

– Jämfört med förra året är det en fördubbling av antalet incidenter. Tittar man på antalet attacker mot afghanska polisen, armén eller mot Isaf i det här området så är det redan nu i samma storleksordning som totalt under förra året, bekräftar den svenska styrkans chef överste Olof Granander för SvD.

Att chefen för den svenska styrkan vill få fram fler skyddade fordon till sina soldater förvånar väl ingen, däremot är det anmärkningsvärt att  ”Högkvarteret” vill vänta. Att svenska soldater kör omkring i civila Toyota Landcruisers utan splitterskyddande bepansring i ett område där vägbomber blir allt vanligare är inget annat än skandal. Skall lilla Sverige leka med i den stora världen och sända ungdomar på livsfarliga uppdrag så är det minsta som krävs att de får bästa möjliga utrustning. Kan vi inte klara av det skall vi hålla oss därifrån.

Jag undrar om vår försvarsminister har funderat på hur han skall kunna leva med att ha liv på sitt samvete, liv som inte förlorats i en nödvändig insats där vi gett soldaterna den bästa utrustning vi förmår, utan liv som förlorats bara för att man sparat in på en Galten eller ett stridsfordon 90. Hur skall han någonsin kunna se dessa barns mödrar i ögonen undrar jag!?

Ge de svenska soldaterna i Afganistan den bästa utrustning som finns eller kalla hem dem!

Afghanistan: Åtta attacker nära svensklägret | Inrikes | SvD.

Annonser
%d bloggare gillar detta: