Idag den 23 juli infaller Skattefridagen

Tänk att ända till i dag har man jobbat för stat och kommun. Skickat pengar till till bra och viktiga saker, till meningslösa och felaktiga projekt, till byråkrati och dumhet. Nog borde man kunna få bestämma om lite mer av sitt arbete. Efter tre år med Alliansregeringen infaller skattefridagen ca två veckor tidigare än under sosse-tiden. Bra – men inte räcker det. 1/7 är ett bra första steg. Sen får man inte glömma att skatter inte är allt. En del skatter, som t ex trafikförsäkringsskatt, trängselskatt samt bro-och vägskatter maskeras som en ”avgift”.

Skattebetalarna:

Skattefridagen är den dag på året då alla löntagarens skatter blivit betalda om den totala skattebördan fördelas från årets början. En genomsnittlig löntagare betalar 55,6 procent av den totala lönen i skatt om alla skatter räknas med. Utslaget på antalet dagar betyder det att dag 204 – den 23 juli – är den första ”skattefria dagen”.

Någon har räknat ut att över en livstid så går det jämt ut för en ”genomsnittsmänniska”. Lika mycket som man betalar in i skatt får man tillbaka på olika sätt. Det dålig är att det är andra som bestämmer vad som är bäst för mig och att jag dessutom måste bekosta dum byråkrati. Barnbidrag är väl ett typexempel på något som borde avskaffas och ersättas med ett skatteavdrag. Och om man nu överhuvudtaget skall ha speciell radio och TV avgift så kunde man väl ta ut den på skatten?

Visst skulle man kunna hitta system som gjorde det möjligt att bestämma mera!? Skolpeng och vårdval är en bra början men det räcker inte på långa vägar.

Annonser
%d bloggare gillar detta: