Realtid.se Samhälle – Ordförande i SNF kostar 700.000 kr

Svenska Naturskyddsföreningen har en stor klimataktivitet i Åre och påpassligt har Realtid.se forskat lite kring den ”idéella föreningen”. Att generalsekreteraren Svante Axelsson är anställd på heltid är inte så konstigt. En så stor förening är svår att driva utan anställda (därmed inte sagt hur många) och de ca 60 personer (enligt Naturskyddsföreningens hemsida) som är anställda på Naturskyddsföreningen behöver förstås en chef. Hans lön, 51 000:- per månad, är i varje fall inte idéell.

Men det som Realtid.se i första hand riktar in sig på är att man förutom en heltidsanställd generalsekreterare också har en heltidsanställd ordförande, Mikael Karlsson, med en månadslön på 46 000:-.

Om man jämför med styrelsearvoden inom statliga företag så tjänar Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson lika mycket som till exempel Vattenfalls styrelseordförande, Lars Westerberg. Vattenfalls ordförande har 48.000 kronor i månaden för att leda miljardkoncernen.

– Svenska Naturskyddsföreningen ligger väldigt högt i ersättningen till sin ordföranden, säger Thomas Sundén på Charity Rating som granskar de ideella organisationernas verksamhet.

I en uppföljande artikel har man lyckats få kontakt med Mikael Karlsson. Hans undvikande, lätt förvirrade svar är underhållande läsning, se nedan.

En intressant sak som inte nämns i artiklarna är att Mikael Karlsson enligt Naturskyddsföreningens hemsida inte alls är heltidsanställd ordförande. Tvärtom, han arbetar på Karlstads universitet. Man ljuger visserligen inte och påstår att det är heltids arbete i stället för heltids tjänstledighet men visst är det det intryck det ger!?

Enligt Svenska Naturskyddsföreningens hemsida:
Om oss/styrelse

Mikael Karlsson
Ordförande
Bor i Stockholm och arbetar vid avdelningen för miljö- och energisystem, Karlstads universitet.
Hans forskning handlar om att hantera komplexa miljörisker, men han har också undervisat och jobbat med miljöfrågor i Östafrika, Baltikum och Sydostasien.

Vad kan det finnas för anledning att inte informera om att han har en välavlönad heltidsanställning som ordförande?

Artiklarna i Realtid.se:

Artikel 1: Realtid.se Samhälle – Ordförande i SNF kostar 700.000 kr.

Artikel 2: Naturskyddsföreningen slår tillbaka: Oseriöst, Realtid

%d bloggare gillar detta: