Även Länsstyrelsen motarbetar en levande landsbygd

Ett förslag till ny alkohollag presenterades i mars och är nu ute på remiss. Utredaren avvisar alla tankar på gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker, det skulle tydligen strida mot det heliga monopolet.

Vad gäller detaljhandeln understryks att monopolet är en av hörnstenarna i den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Det föreslås från denna utgångspunkt att kommersiell förmedling av försäljning av starköl, vin och spritdrycker genom privatinförsel ska förbjudas. Från samma utgångspunkt är det utredningens bedömning att gårdsförsäljning av alkoholdrycker inte bör tillåtas.

Länsstyrelsen i Skåne instämmer i utredarens förslag, något som upprört bla Svenska vinodlare:

– År 2000 var det bara någon enstaka vingård i landet. Idag finns det ett 30-tal enbart i Skåne. Flera av dessa är redan etablerade vingårdar och andra är på väg att bli det, berättar Ronny Persson, som driver en vingård i Åhus.
– Om det ges möjlighet till försäljning på den egna gården innebär att betydligt fler kan försörja sig på vinodling. Det skulle ge fler arbetstillfällen och även locka turister.

Läs mer om vinodlarnas åsikter i SkD

Självklart skall gårdsförsäljning av alkolholhaltiga tillåtas. Vad är mera naturligt än att turister skall kunna köpa med sig ett par flaskor likör, vin, cider, mjöd… när de besökt en gård med egen produktion och fått provsmaka. Turism och mat är viktigt för Skåne och gårdsförsäljningen kan vara en viktig del i en levande landsbygd. Att gårdsförsäljning på något sätt skulle hota en restriktiv alkoholpolitik är bara trams i ett land där i stort sett varenda tonåring vet var man skall vända sig för att få ett flak öl eller en flaska vodka. Inte lär de åka till nån vingård inte.

Annonser
%d bloggare gillar detta: