”Greenpeace hotar avtal som ska rädda torsken”

Det har ganska länge varit känt att Greenpeace planerar att sänka ett antal stenblock i havet utan för Hallandskusten. Syftet är att göra det omöjligt att tråla i området.

Eskil Erlandsson, som är fiskeriminister, skriver nu på DN Debatt att denna aktion hotar Sveriges avtal med Danmark om fiskeförbud i Kattegatt.

Jag förstår egentligen inte problemet. Aktionen, som säkert bryter mot någon lag om dumpning (annars skulle ju inte Varbergs kommun ha problem att göra av med muddermassorna från hamnen), är både olaglig och känd sedan länge. Det borde finnas god tid för ansvariga myndigheter att se till att Greenpeace inte fullföljer sina brottsliga avsikter.

Visserligen har svensk polis på senare tid infört dialogpoliser, dokumenterar skadegörelse utan att ingripa osv men nog tycker man att det skulle gått att göra något på rättslig väg. Att skicka en räkning på återställandet av havsbottnen är ett alternativ men jag är rädd att bortforslingen av stenblocken kan orsaka en del skador på havsbottnen.

Men eftersom det skall ske först på måndag så är det väl ändå inte för sent att stoppa aktionen. Vi har kustbevakningen och hela flottan är väl inte i Adenviken och jagar pirater?

”Greenpeace hotar avtal som ska rädda torsken” – DN.se.

Annonser
%d bloggare gillar detta: