Greenpeace och trovärdigheten

Greenpeace har hittat vad man kallar ”ett parad-exempel på konsekvenserna av den globala uppvärmningen”. (Läs av människan orsakad global uppvärmning)

För att dokumentera när glaciären på nordvästra Grönland kalvar har de skickat upp en expedition med ”ett 15-tal” personer på ett fartyg som väntat i området sedan juni. (hur miljövänligt är det måntro?)

isbjörnEn av deltagarna säger:

– Så mycket grönska och öppet hav har aldrig varit synligt på de här breddgraderna tidigare. De otroliga förlusterna av is inverkar också på ekologin, säger Alun Hubbard som på kort tid sett ett flertal isbjörnar på jakt efter föda.

Alun har uppenbarligen sovit på historielektionerna. Det finns ett skäl till att Grönland heter GRÖN-land. När vikingarna kolonialiserat Grönland drev de jordbruk och fiske och levde gott i några hundra år tills det blev så kallt att ingen kunde bo kvar. Det måste alltså ha varit betydligt varmare än idag. Och eftersom ingen ännu visat att vikingarna hade kraftfulla dieselmotorer på sina fartyg och oljeeldning i långhusen så bör det ha varit varmt av naturliga orsaker och inte någon uppvärmning pga mänskligt orsakade koldioxidutsläpp. Samma naturliga orsaker påverkar naturligtvis klimatet även idag och i framtiden.

Att då en person som väl skall vara vetenskapsman presenterar direkt felaktiga uppgifter är upprörande. Svenska Dagbladet som skriver om eventet har inte heller ansträngt sig överhövan när det gäller granskande journalistik. Lite kul är det också att han sett flera isbjörnar på jakt efter föda. Det är väl inte så konstigt eftersom isbjörnsstammen är större än på länge och isbjörnarna faktiskt mådde gott på vikingatiden också.

Annonser
%d bloggare gillar detta: