Allt är relativt

Den ekonomiska krisen är inte så farlig för Sverige skriver Anders Bolling på DN.
BNPutveckling

Som synes har Sveriges välstånd ökat kraftigt. Krisen i början av 1990-talet syns som en liten nedåtböj, och den nuvarande krisen kommer att visa en motsvarande dipp. Man kan här läsa ut att Sverige med det värsta scenariot, drygt sex procents negativ tillväxt i år, kommer att backa till ungefär 2005 års nivå innan det vänder upp igen. Fattigare än så blir vi inte. 

Man kan argumentera på liknande sätt när det gäller arbetslösheten. För den enskilde som är arbetslös är det förvisso ingen tröst att det var värre förr men för journalister som målar upp undergångsstämning borde det vara en tankeställare.

2005 var arbetslösheten i Lund (enligt arbetsförmedlingens statistik) 4.0 %. 2008 hade den sjunkit till 2.0 % för att nu i juni 2009 ligga på 2.7 % vilket är något högre än 2007. Inte bra men samtidigt ingen katastrof. Regeringen har gjort mycket för att främja arbetslinjen och det har gett resultat. Jag bara beklagar att man inte vill göra något åt arbetsrätten. LAS är en bromskloss för många grupper i samhället.

%d bloggare gillar detta: