Utbilda fler läkare!

104px-Doctors_stethoscope_2Regeringen har beslutat att läkarutbildningen skall byggas ut för fjärde året i rad. Sedan 2006 har utbildningen ökat med över 25 %.

– Behovet av läkare i Sverige är stort. Det är därför mycket viktigt att vi nu kan fortsätta bygga ut läkarutbildningen. Samtidigt är det angeläget att, såsom nu sker, utbyggnaden äger rum på ett sådant sätt att kvaliteten värnas, säger högskole- och forskningsminister Tobias Krantz.

Behovet av läkare är stort och Sverige har i många år fått förlita sig på invandrare och ”gästarbetare”. Så länge de kommer från Danmark och Island så är det kanske inget större problem, men många kommer från länder där läkarbristen är skriande. Av de som får läkarlegitimation varje år så är det tydligen lika många med utländsk examen som med svensk. Svenska ungdomar som vill utbilda sig till läkare och egentligen har betyg så att det räcker lottas bort och får söka sig till Danmark, Polen… för att få sin utbildning.

Situationen är egentligen densamma när det gäller veterinärer (här har också Alliansen utökat antalet utbildningsplatser men inte tillräckligt) men det som gör det så hemskt med läkarbristen i Europa är att vi dammsuger utvecklingsländer efter läkare som så väl hade behövts där.

I helgen kunde man läsa att det finns lika många Malawiska läkare i Storbritannien som det finns i Malawi och fler Malawiska sjuksköterskor i Storbritannien. Naturligtvis skall man inte hindra läkare från att söka jobb på en global arbetsmarknad men lika självklart skall Sverige utbilda så många läkare vi behöver och gärna några till. Det är omoraliskt att låta världens fattigaste länder stå för utbildningskostnaderna.

Läkarutbildningen byggs ut för fjärde året i rad

%d bloggare gillar detta: