Skratta eller gråta?

Det var med glädje och förundran jag började läsa debattartikeln i DN. Rubriken: Gårdsförsäljning av vin blir möjlig inom kort var ju lovande och Systembolagets nya VD Magdalena Gerger avsändare.

Det var en kortvarig lycka. Den rubriken var det mest vilseledande exempel på nyspråk jag läst på länge. Det systembolagets VD menar med gårdsförsäljning är att man skall kunna beställa för avhämtning på bolaget:

Planen är att möjliggöra för exempelvis semestrande gårdsbesökare att vid besök på gården kunna beställa gårdsproducerat vin via vår nya e-beställningstjänst. Varorna hämtas i någon av Systembolagets 412 butiker, antingen på hemorten eller där kunden befinner sig.

Undrar vad det gör på priset?

Frågan om provsmakning är förstås inte Systembolagets ansvar men den måste också lösas. Kanske skall vi kunna beställa provsmakning på en restaurang också?

Det hela är så tramsigt. Alkoholproblemen löser vi inte genom förmynderi. Det är inte tonåringarna och missbrukarna som kommer att stå i kö vid vingårdarna. Missbruksproblemen måste vi förstås arbeta för att minska men det gör man inte genom absurda restriktioner för turister och måttlighetskonsumenter. Tvärtom riskerar alltför hårda regler att hela alkoholpolitiken upplevs som tramsig och andra restriktioner inte respekteras.

Annonser
%d bloggare gillar detta: