Bara luft i argumenten

Sedan ett år tillbaka ordnar Stockholms kommun ett årligt miljöjippo för företagare, kallat Klimatpaktskonferens. Miljöborgarrådet i Stockholm är nöjd med att de deltagande företagen minskat sina CO2 utsläpp motsvarande lilla Trosa kommun. Att rent allmänt energieffektivisera och spara på resurser är bra och om det skett genom minskad oljeanvändning så är det ännu bättre. Den mesta oljan kommer ju från länder som det är dumt att vara beroende av. Det betyder att vi skall spara oljan till de områden där den verkligen behövs och där vi inte har några både lättillgängliga, lättanvända och ekonomiskt konkurrenskraftiga alternativ.

På dagens konferens talade bl a Pär Larshans, Personalchef på Max Hamburgare om arbetet och nyttorna med Max Hamburgares klimatsatsning. På Max hemsida kan man läsa att de helt gått över till 100 % vindkraftsel:

Bara blåsta burgare! Redan i år kommer vi att ha reducerat utsläppen med 640 ton koldioxid genom att helt gått över till el från vindkraft på våra restauranger.

På samma hemsida kan man läsa att en av Max-restaurangerna nära mig har öppet:

Måndag 10:00 – 01:00
Tisdag 10:00 – 01:00
Onsdag 10:00 – 01:00
Torsdag 10:00 – 01:00
Fredag 10:00 – 04:00
Lördag 10:00 – 04:00
Söndag 10:00 – 01:00

Det står ingenting om stängt på helgdager el dyl så man kan väl utgå ifrån att de har öppet alla dagar, året om.

Det betyder att informationen Max lämnar om vindkraftsel inte kan vara annat än osanning. Det finns ingen möjlighet att få ett jämnt tillflöde av vindkraftsel. Det sker ingen produktion när det blåser för mycket och ingen produktion när det blåser för lite. Det går inte att bygga vindkraftverk och erbjuda kontinuerliga leveranser utan att samtidigt ha möjlighet till ersättningsproduktion med t ex kolkraft eller vattenkraft. Finns inte dessa dubbla produktionsresurser så har du bara el då och då, när vinden är rätt. D v s i stil med elnät i något av världens fattigare länder. Inte så bra för affärerna skulle jag tro. Däremot ligger det stora pengar i en miljö- för att inte tala om klimat-korrekt image.

Vidare skriver Max:

Genom att bara använda vindkrafts-el har vi sänkt vårt totala koldioxidutsläpp med 640 ton. Dessutom blir det 56 kilo mindre kärnkraftsavfall varje år när vi går över till vind-el. Inte så dumt.

Detta kan såvitt jag förstår inte heller stämma. Utebliven vindkraftsproduktion regleras i Sverige troligen med vattenkraft eftersom vi inte har kolkraftverk och kärnkraftverken inte rent tekniskt fungerar för reglerkraft. Det måste innebära att någon annan köper den kärnkraftsel som Max skulle ha köpt och att vattenkraftproduktionen minskar en aning när det blåser lagom.

Annonser
%d bloggare gillar detta: