KVA: ”Statligt vindkraftmål inte realistiskt”

Som jag tidigare har skrivit är jag ju minst sagt skeptisk till en kraftig vindkraftsutbyggnad:

– Det innebär en förfulande industrialisering av det öppna landskap som de flesta av oss värnar. Ulf Lundells ”Jag vill bo i öppna landskap…” blev inte en älskad landsplåga utan anledning.

– Det blåser bara ibland, det får inte blåsa för mycket eller för lite, då blir det ingen energi. Det innebär att vi måste ha investerat i dubbel uppsättning energiproduktion, lika mycket ny kol eller vattenkraft som vindkraft, om inte Sverige skall stå still. Den reservkraften finns inte idag.

– En stor mängd vindkraftsparker och enstaka verk kräver miltals nya kraftledningar. Det blir inte billigt.

Därför var det glädjande att höra Kungliga Vetenskapsakademin, KVA, ger mig rätt i mina farhågor när de sågar regeringens utbyggnadsplaner för vindkraften:

Men professorerna på Kungliga Vetenskapsakademien vill ha en diskussion om realistiska mål för vindkraften. Elnätet måste till exempel byggas ut kraftigt för att elen från alla nya vindkraftverk ska kunna transporteras till användarna, påpekar de. Och kostnaden för det måste med i kalkylen.

Dessutom saknas det lämplig reservkraft inom Sverige att ta till de dagar det blåser dåligt. Något som behövs eftersom behovet av el inte varierar med vindarna.

– Vi försöker få ut kunskap till samhället. Ungefär som etanolen för tio år sedan där varenda kommun skulle bygga ut en etanolfabrik, men sedan kom sanningen ikapp, att det kanske inte var så lyckat att använda mat till att göra etanol. Och samma är det med vindkraften, att man måste få lite realism bakom siffrorna, säger professor Harry Frank på Kungliga Vetenskapsakademien.

”Statligt vindkraftmål inte realistiskt” – sr.se.

%d bloggare gillar detta: