Boktips: Global Nedkylning

På ”Svensk bokhandel” presenterar Fredrik Charpentier Ljungqvist, som är doktorand i historia vid Stockholms universitet och forskar och undervisar om nordisk medeltid, sin bok Global Nedkylning som handlar om hur människor genom historien (10 000 år) har hanterat tidigare klimatförändringar:

Det är viktigt med kunskap om klimatförändringar förr i tiden för att kunna förstå dem som sker nu. Genom att till exempel jämföra med vad som hände förra gången jorden var förhållandevis varm, under den medeltida värmeperioden cirka 800–1300, kan vi få en förvarning om vad som kan hålla på att ske nu. Vi kan också se att klimatförändringar alltid har gynnat vissa medan andra har missgynnats. När det under början av medeltiden var så pass varmt att England konkurrerade med Frankrike i vinproduktion och vikingarna kunde bosätta sig som bönder på södra Grönland dukade mayaindianerna under av svår torka.

Uppgifter om boken:
Fredrik Charpentier Ljungqvist, Global nedkylning. Klimatet och människan under 10 000 år (Stockholm: Norstedts, 2009): 336 sidor.

%d bloggare gillar detta: