Klimatforum

Det är ovanligt många klimatlarm just nu. Vad kan det bero på? Ja inte är det alarmerande information om något som verkligen hänt, om man bortser från alla journalister och andra tyckare som försöker få oss att tro att alla stormar, översvämningar och annat ont som händer beror på att det blivit varmare, vilket det inte har de senaste tio åren. Nä, det vi matas med just nu är en ständigt accelererande flod av rapporter i stil med isen smälter, nyupptäckta arter dör ut, Falsterbonäset översvämmas, OM eller NÄR det blir varmare. Det är förstås så att man försöker bygga upp en hysterisk stämning inför klimatmötet i Köpenhamn. Klimat är big business och många tjänar stora pengar och lever gott på klimatalarmismen.

Samtidigt kan vi läsa att även inom delar av FN pågår en viss omvärdering av tidigare påståenden. T ex på senaste World Climate Conference mötet i Geneve framkom att man börjat tvivla på att minskningen av sommarisen i Arktis beror på mänskligt orsakad global uppvärmning. Det har det däremot inte skrivits så mycket om.

Vi möts också av ett oändligt antal konferenser, seminarier, möten, aktiviteter, tävlingar… Alla med självaktning (så även vi i Lunds kommun) måste ju passa på och visa upp sig i anslutning till COP15.

Gemensamt för många verkar vara att allt kritiskt tänkande står i skamvrån, just nu VET alla hur det ÄR. Att det inte finns skuggan av vetenskapliga bevis (däremot gott om teorier och datamodeller) ens för FN:s klimatpanels, IPCC, förhållandevis modesta förutsägelser, än mindre för alla andra glada mer eller mindre fantasifulla framtidsscenarier tycks inte bekymra. T o m kan vi nu läsa om att FN använder diagram från Wikipedia utan någon som helst källkritik, att den förfalskade hockeystick temperaturkurvan åter används för att lura folk att det t ex inte var varmare på vikingatiden än i dag, osv.

Ett av dessa arrangemang, http://www.klimatforum2009.se/, äger rum i Stockholm i dag.

En av seminarierna, arrangerat av Klimataktion, verkar riktigt intressant. Under rubriken: ”Varför fattar inte alla att miljöhotet är verkligt?” analyserar två psykologer varför det finns de som vägrar att tro och vad man kan göra för att behandla dessa felslut i tänkandet.

Under seminariet analyserar vi människors tendenser att förneka klimathotet och andra felslut i tänkandet som kan hindra oss från att ta hotet på allvar. Vi försöker ge förslag på hur man kan komma förbi dessa hinder. Vi betonar att olika människor behöver olika sorts information och att personerna kan befinna sig i olika faser, som kräver att man avpassar budskapet. Vi går igenom några olika ”typiska klimatreaktioner” och hur man kan se på möjligheterna att nå dessa profiler med information. Avslutningsvis tar vi upp tänkande kring hur ett paradigmskifte går till och att kriser kan vara en utmärkt väg till förändring.
medverkande Marta Cullberg Weston, psykolog, Eva-Maria Lindström, psykolog

Detta ger mig mycket obehagliga vibrationer och tankarna går till de ”oliktänkande” som behandlades på mentalsjukhus under Sovjettiden.

Arrangörslistan säger allt, innehåller alla ingredienser för en klassisk, vänster frontrörelse, inklusive inslaget av riktigt användbara ”nyttiga idioter” med Svenska kyrkan som främsta företrädare:

Alternativ Stad, Arena idé, ASPO, Cogito, Diakonia, Effekt Klimatmagasin, ETC, FAO Norden (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation), Forum Syd, Fältbiologerna, Global Utmaning, Greenpeace, Klimataktion, Klimax, Kommunal Stockholms län, Konsumentföreningen Stockholm, LO-distriktet i Stockholms län, Miljöförbundet Jordens Vänner, Nätverket för Gemensam Välfärd, Ordfront, Planka.nu, Re:Orient, SR klotet, S-studenter, Stockholm Environment Institute, Stockholms FN-förening, Svenska kyrkan, Svensk mat-och miljöinformation, SVT Ställ om, Swedish Water House/SIWI, Tidningen Tvärdrag, Transition Sverige, Uppsalainitiativet

Annonser
%d bloggare gillar detta: