Dubbelfakturering

Thomas Bodström är en av de riksdagsledamöter som har högst frånvaro i Riksdagen. Enligt Kalla Fakta kvittar han ut sig för att jobba som advokat och tar samtidigt betalt från domstolen utan att ta tjänstledigt från riksdagen och enligt sin egen utsago låter det som om han undvikit att ge sin partigrupp full information. Självklart kan det finnas giltiga skäl för riksdagens ledamöter att inte delta vid besluten men att jobba i sin advokatbyrå är knappast ett sådant. Är man frånvarande från omröstningarna utan godkända skäl bör man väl ta tjänstledigt?

Detta strider inte bara mot socialdemokraternas regler för kvittning, att jobba är inte giltigt förfall. (Kvittning – en från oppositionen får vara frånvarande om en från majoriteten är frånvarande, röstningsresultaten skall alltså inte påverkas) utan mot vanlig heder och moral. Det verkar inte röra sig om något enstaka misstag utan enligt TV4 något som Bodström satt i system. När sådant skett på kommun och landstingsnivå har den berörde tvingats avgå. Det skall bli intressant att se om det gäller andra regler för riksdagsledamöter.


Thomas Bodström har hög frånvaro

Granska dina folkvalda

Uppdatering:

Nu skriver även dagstidningarna och TT om ”Bodströmaffären”, så t ex Sydsvenskan:

Under senare tid har Thomas Bodström – ordförande i riksdagens justitieutskott – i olika medier sagt att riksdagsuppdraget går i första hand, att han visserligen haft en del frånvaro men att den inte främst gällt rättegångar utan att han ”gjort olika partiarbeten”.

Under våren 2009 har Bodström kvittat ut sig från 19 av 36 voteringsomgångar i riksdagen. Vid tio av de 19 gångerna hade han uppdrag som advokat, där han tjänade tiotusentals kronor vid sidan av inkomsterna från riksdagen.

Under våren hade alltså Bodström 53 procents voteringsfrånvaro, vilket lägger honom i tio i topp av alla riksdagens 349 ledamöter och i princip är det bara partiledare, gruppledare och språkrör som har större frånvaro, enligt Kalla Fakta.

Tydligen tycker socialdemokraterna att detta är ok. Sven-Erik Österberg (S), gruppledare i riksdagen, säger till TT att

I möjligaste mån ska reglerna gälla lika för alla ledamöter…

– Bodström är lite speciell, säger Österberg.

Annonser
%d bloggare gillar detta: