Mandarin på gymnasiet?

Folkpartiets styrelse uttalar nu att de vill att kinesiska ska bli gymnasiespråk och att eleverna skall börja läsa engelska i åk 1.

Det finns redan i dag möjlighet att läsa Kinesiska(mandarin) på en del gymnasieskolor, t ex Polhemskolan i Lund som ett rikt utbud av språk: Inom ämnet Moderna språk kan eleverna välja att läsa något av språken Danska, Franska, Italienska, Kinesiska, Spanska, Tyska, Ryska eller Japanska. Jag kan tänka mig att nästa nästa steg kanske är Arabiska.

Liknande möjligheter finns på andra gymnasieskolor och det är naturligtvis lättare att ha en stor bred på en skola med många elever. Det är förstås viktigt att inte bländas av det stora antalet, möjligheten att läsa språk på en riktigt hög nivå får inte glömmas bort. Här sporrar förstås kommunala och fristående varandra. Om jag minns rätt så var den första Lundaskolan som erbjöd japanska en fristående gymnasieskola.

För att det skall bli meningsfullt måste det också finnas verkligt kompetenta och duktiga lärare. Det kan säkert bli problem att lösa detta för hela landets gymnasieskolor. Det är inte så lätt alltid, tex finns det exempel på att det är svårt att få behöriga lärare till spanska på högstadiet trots att spanskan funnits som komplement till tyska och franska i många år.

Därefter föreslår folkpartiet engelska redan i åk 1. Det ställer vi moderater oss förstås bakom. Varför FP stannar vid åk1 förstår jag inte riktigt. Vi har från moderat håll sagt att det kan ske redan i förskolan och på många håll, bl a i Lund ser vi goda exempel i våra fristående förskolor där det finns de som har svenska, engelska och franska som språk.

Annonser
%d bloggare gillar detta: