Olämplig lärare bör byta jobb

”Den borgerliga regeringen har kört Sveriges ekonomi i botten”.

Det är ju inget ovanligt uttalande från socialdemokratiska politiker och något man får acceptera i den politiska debatten. Men att en högt uppsatt socialdemokratisk politiker, tillika gymnasielärare, på detta sätt inleder en fråga till sina elever är fullständigt oacceptabelt.

Meningen är inget annat än en i detta sammanhang otillåten socialdemokratisk propagandafras som inledning till en fråga som handlar om lågkonjunktur och arbetslöshet.

Expressen skriver under rubriken Lärare läxas upp av politiker

Läraren anklagas nu för att bedriva S-propaganda i klassrummet.

Heléna Lindahl, gruppledare för Centern i Skellefteå, är upprörd över frågan. – Jag kan inte se det som något annat än förtäckt propaganda, säger hon.

Håkan Lindh, oppositionsråd för FP, kallar det för ”en stor skandal”.
– Det finns en yrkesetisk kod att undervisningen ska vara saklig och objektiv. Det här är inte ens i närheten, säger han.

Till Expressen säger läraren:

”Det var klantigt”

Daniel Ådin själv erkänner att frågan är olämplig.
– Det var klantigt. Det är en fråga som är tre år gammal, som jag borde ändrat på.
Så den här frågan har du haft på dina prov i tre år?
– Inte varje gång, men den har funnits där i tre år.

Om detta ger en korrekt bild så har läraren verkligen missförstått problemet. Om frågan är tre år gammal betyder det att han introducerade den direkt efter alliansens valseger för tre år sedan. Problemet är inte att han borde ha ändrat frågan, problemet är att han överhuvudtaget skrev den. Om man så brinner för sin politiska övertygelse att man inte förmår vara objektiv och följa läroplanens krav på saklighet är det idé att byta jobb.

Rektors förslag att elever och lärare skall bjuda in politiker för att diskutera och belysa frågan från olika håll är naturligt vis ett bra inslag i samhällskunskapsundervisningen men det löser egentligen inte problemet.

Hela händelsen är skrämmande. Detta har pågått i tre år utan att någon reagerat.
På hur många ställen i landet pågår liknande övertramp som inte kommer till allmän kännedom? Vad kan vi göra åt det?

Annonser
%d bloggare gillar detta: