Grattis Katte!

I dag firade vi Kattes spetsutbildnng i moderna språk med litteratur och film. Firandet ägde rum vid Kattes monter på Gymnasiemässan som nu pågår i Lund. Jag representerade Utbildningsnämnden och Mats Helmfrid, kommunstyrelsens ordförande överlämnade vår gåva, en check på 50 000:- till Moderna språk på Katte.

Så här uttryckte jag mig (ungefär):

Vi som är här idag och firar Kattes spetsutbildning i Moderna språk är med om något fullständigt unikt.

Personer som skriver historia vet ofta inte att de är med om ett historiskt avgörande tillfälle – historien skrivs i efterhand – men vi vet att Lund med hjälp av Katte nu skrivit svensk skolhistoria när vi som enda kommun fått tre av landets 20 spetsutbildningar.

Spetsutbildningar är någonting helt nytt. Beslutet att inrätta 20 spetsutbildningar fattades efter valet 206 som ett led i regeringens arbete med att satsa mer på skolan.

I första omgången inrättades 10 utbildningar, Lund sökte och fick två, redan det unikt med fysik på Polhem och Historia på Katte.

Syftet med spetsutbildningarna är att ge teoretiskt studieintresserade elever möjlighet att i högre studietakt öka och bredda sina kunskaper på ett område de är speciellt intresserade av och har kunskaper i. Vi skall inte längre bara ha topputbildningar i t ex olika idrotter utan även för teoretiskt begåvade elever.

En spetsutbildning är inget man får bara för att man är bra på att skriva en ansökan. Det kräver en stabil grund och ett långvarigt arbete för att bygga en utbildning av hög kvalitet.

Katte har en lång tradition av att erebjuda språkutbildning på högsta nivå. Bredden syns i denna spetsutbildning. Det är inte en satsning på ett språk utan på tre. Detta är en fantastisk möjlighet för språkintresserade och begåvade ungdomar i Lund, Skåne och hela Sverige.

Katte har gjort ett fantastiskt arbete. Först sökte 100 skolor om tio platser – Lund fick två. Nu sökte 60 skolor om 10 platser. Visst hade lundaskolorna sänt in bra ansökningar men chansen va förstås liten. Utbildningarna skulle spridas jämnt över landet. Katte gjorde det omöjliga och presenterade en utbildnng i moderna språk som var så bra att den inte kunde förbigås trots att ”geografin var fel”.

Stort grattis och lycka till! till Katte, till skolledning och engagerad personal, men också till eleverna som får njuta frukten av deras arbete. Det är en stor händelse, det är fantastiskt roligt att stå här som ordförande för utbildningsnämnden och representant för Lunds skolor och lyckönska till en spetsutbildning och dessutom för för tredje gången. Detta är stort, inte bara för utbildningslund, det är stort och viktigt för hela kommunen!

Annonser
%d bloggare gillar detta: