”Sänkt alkoholskatt minskar tillgången för unga och riskgrupper”

Jens Spendrup skriver tänkvärt om varför den svenska alkolholpolitiken inte fungerar. Det går inte att bygga på att det skall vara svårt och dyrt att få tag på alkohol när den stora lågprismarknaden finns runt hörnet. På samma sätt som högskattelinjen ger en god grund för alla cigarettsmugglarligor som här har en trygg grund för ytterligare kriminell verksamhet gynnar våra höga alkoholskatter smugglare och langare utan att leda till minskat drickande bland unga:

Med den drucknes envishet fortsätter många politiker att ropa efter ytterligare skattehöjningar i stället för att inse att skattehöjningar enbart fungerar som mer bensin på brasan. Tron på skattehöjningars helande kraft är av religiösa mått bland många svenska riksdagspolitiker.

När skall denna tro ersättas med vanligt svenskt bondförnuft? När skall en riksdagsmajoritet inse att den nuvarande alkoholpolitiken är kontraproduktiv och snarare ökar tillgängligheten än minskar den?

Sänkta alkoholskatter skulle minska utbudet till riskgrupperna och samtidigt utgöra ett hårt slag mot kriminella gäng och langare.

Systemfel för alkoholpolitiken

Annonser
%d bloggare gillar detta: