Mindre planekonomi och mera marknad

I dag öppnade det privata Apoteket Påfågeln

I dag invigde socialminister Göran Hägglund det första privata apoteket i Sverige sedan 1971. Det var en sann glädje att i kvällens TV-nyheter ta del av den historiska ceremonin när skylten på Medstop Apotek Påfågeln på Kungsholmen i Stockholm avtäcktes.

I 40 år har svenska apotek varit förstatligade, ganska ovanligt i övriga världen. När Socialdemokraterna hade makten 1999-2006 minskade antalet apotek med 18 stycken och antalet apoteksombud minskade med 92. Detta är en skrämmande utveckling som vi nu sätter stopp för.

Om man jämför med Norge som omreglerade sin apoteksmarknad ser man en helt annan utveckling-Sedan omregleringe har antalet apotek ökat med 62 procent. Dessutom har öppettiderna blivit längre och köerna på apoteken har i princip försvunnit.

Med ett spritt ägande, fler som kan driva apotek, stora och små företag som kompletterar och konkurrerar är målet för Alliansen god service, fler apotek och bättre öppettider än vad det privata monopolet har förmått. En stor dag för landets apotekskunder.

Apoteket Gladan i Dalby är ett av de apotek som stannar i statens ägo. Det är ett bra apotek med kunnig och hjälpsam personal. Men lite konkurrens med t ex kvällsöppet vore bra liksom det är bra att man nu kan köpa receptfria läkemedel i livsmedelsaffären på helgen t ex. Skönt att inte alltid behöva åka till jourapoteket i Lund.

Annonser
%d bloggare gillar detta: