Starta Barsebäck!

Elförsörjningen i Skåne och resten av södra Sverige är allt annat än trygg. Efter den ogenomtänkta stängningen av Barsebäck är elproduktionen i södra Sverige för låg och det går inte att leverera tillräckligt med el från norra delarna av landet. Elnätet räcker inte till.

När nu kylan slår till och vi dessutom förväntas leverera el till Danmark startas den oljeeldade reservkraften. Det är inte utan att man tycker att Danskarna borde få frysa. Deras ansvar för stängningen av Barsebäck är stort.

Kraftindustrin verkar dessutom vara helt förblindade av löften om ett varmare klimat och passar på att ställa av några kärnkraftsaggregat för översyn när det är som kallast.

Som om inte detta vore nog ska vi i södra Sverige få betala högre elpriser för att kompensera för usel planering och ogenomtänkta politiska beslut. (Bara moderaterna och folkpartiet var mot beslutet att stänga Barsebäck II.) Först skapas en konstlad elbrist. För att kortsiktigt rädda situationen måste sedan Svenska Kraftnät göra det möjligt att ta ut högre elpriser i södra delarna av landet. Förhoppningen är att vår industri skall flytta till Norrland där elen är billigare och att elen i söder blir så dyr att det kan byggas fler vindkraftverk (som inte levererar el när det är smällkallt och vindstilla), trots kraftiga subventioner är de tydligen inte tillräckligt lönsamma ännu.

Vore det inte så sorgligt så vore det skrattretande!

Om detta skriver SDS bra i dagens ledare:Vad skall in? Barsebäck! – Huvudledare – Sydsvenskan – Nyheter dygnet runt.

Tidningen citerar Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg som uttalade sig i fredagens P1-morgon:

”Vill man vara elak så kan man ju möjligen säga att vi får betala två gånger för Barsebäcks stängning”

Men det stämmer ju inte, verkligheten är värre än så: Vi betalar redan två gånger, indelningen av landet i elområden gör att vi får betala en tredje gång.

Vi betalar avvecklingen, både via skatten och inbakat i elpriset.

Vi betalar kraftiga subventioner till vindkraften t ex via elcertifikaten.

Vi kommer få betala högre elpris pga den hotande elbristen.

Det enda raka är att starta ett Svensk/Danskt kärnkraftsprojekt i Barsebäck, och bygga nya reaktorer med modernaste teknik. Eftersom all infrastruktur redan finns på plats, mark, vägar, ledningsnät, borde man bygga det nya Barsebäck större än det gamla. Självklart skall spillvärmen tas tillvara i fjärrvärmenäten. Om Barsebäck kan försörja en stor del av Danmark skulle miljövinsterna bli stora när man stänger kolkraft. Export till Tyskland ger dubbel vinst. Miljövinster får vi i form av mindre användning kol och gas. De säkerhetsmässiga aspekterna av att minska Europas beroende av rysk gas ska dessutom inte underskattas.

Annonser
%d bloggare gillar detta: