SAAB överlevde – överlever SAAB

I dag kom meddelandet som hela Trollhättan och alla SAAB-älskare väntat på. GM har hittat en ny ägare till SAAB: GM Reaches Agreement to Sell Saab to Spyker. För alla SAAB-anställda, för underleverantörer och deras anställda har det varit en tuff tid och glädjen är förstås stor i dag. Samtidigt skall man nog inte vara för glad för det återstår, alla lån till trots, en lång och mödosam väg till ett livskraftig företag. SAAB har inte precis gjort några goda resultat under tiden med GM som ägare.

I dag hurrar alla och glädjs åt vår svenska bilfabrik. Hur länge kommer smekmånaden vara måntro? Samma politiker och partier på vänsterkanten, med Mona Sahlin i spetsen, som anklagat regeringen för att inte satsa tillräckligt för att rädda SAAB har ägnat åtminstone de senaste 30 åren till att slå undan fötterna för svensk bilindustri. Genom olika lagar och regler har man gjort allt för att förmå svenska folket att överge säkra och hållfasta SAAB och Volvo till förmån för diverse småbilar.

Med vår geografi, våra vägar, vårt klimat och våra älgar behöver vi bilar av ett annat format än telefonkiosker på fyra hjul. Stora robusta bilar är det enda som är smart i Sverige.

Det är nog så att svensk bilindustri behöver en stabil hemmamarknad för att lyckas. Det krävs mer än att bygga ut vägen till Trollhättan eller lånegarantier för ett gynnsamt näringslivklimat.

I alla fall ett tag till kan SAAB dansa och le!

Annonser
%d bloggare gillar detta: