Italien missbrukar EU-regler

Visst är det tokigt att Italien tillfälligt stoppar vår nya alkohollag med motiveringen att den inte går tillräckligt långt i liberalisering.

Rätt till gårdsförsäljning av alkoholhaliga drycker är ett förslag som jag saknar i den nya lagen. (Ser fram emot det förslag som kommer till hösten) Men inte blir lagen bättre av att den väntar tre månader. Däremot försenas några viktiga förändringar.

Den nya alkohollagen skulle egentligen ha trätt i kraft den 1 augusti och välkomnades av ett stort antal krogar med ny och modern matkultur.

Idag har italienska pizzarestauranger och andra krogar med varm mat inga problem att få serveringstillstånd för vin, öl och sprit. Men restauranger som serverar kall mat har haft problem att få tillstånd.

Enligt regeringens lagförslag ska man få dricka vin även till kall sushi, men fortfarande krävs ett kök i anslutning till serveringslokalen som möjliggör ”ett varierat utbud av maträtter”.

Italien gillar inte alls våra alkoholregler. Bland annat stör de sig på att vi har olika regler för försäljning av öl beroende på alkoholhalt. De vill att Sverige skall liberalisera sin lagstiftning och tycker inte att den nya lagen går tillräckligt långt. Därför utnyttjar de den makt de har att tillfälligt stoppa lagen tre månader via EU.

Ett ovanligt idiotiskt tilltag.

http://www.sydsvenskan.se/sverige/article890906/Italien-stoppar-ny-alkolag.html

Annonser
%d bloggare gillar detta: