20 juli 2010 firar vi skattefridagen!

I dag den 23 juli infaller skattefridagen, så skrev jag för snart ett år sedan. Skattetrycket har alltså sjunkit lite även detta år. Men fortfarande levererar medelinkomsttagaren in mer än 50% av sin inkomst åt politiker och tjänstemän att bestämma över. En del går till bra och viktiga saker, en del går till meningslösa projekt och slösas bort, en del går till sånt som folk skulle kunna lösa själv utan politisk inblandning. Visst finns det utrymme att ytterligare sänka skatterna. Dessutom skulle jag önska att Skattebetalarna lyfte upp och granskade alla avgifter som egentligen är förklädda skatter och således inte ingår i statistiken. Då skulle vi se ett totalt skattetryck som är betydligt högre.

Skattefridagen bevakas varje år av Skattebetalarnas förening som i år konstaterar att nu är skattefridagen
tillbaka där den startade för 40 år sedan. 2006 inföll skattefridagen den 8 augusti.

Skattefridagen är den dag då normalinkomsttagaren har tjänat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna betala årets alla skatter. År 2010 infaller skattefridagen den 20 juli, samma dag som när Skattefridagen startades av Skattebetalarnas Förening år 1971.

Då alla skatter sammanräknats utgör de 54,7 procent av den totala lönen inklusive skatt. År 2009 var samma kvot 55,6 procent, vilket då var en klar förbättring jämfört med tidigare år. 2010 har inkomstskatten sänkts ytterligare genom det fjärde steget i det s.k. jobbskatteavdraget.

Det är glädjande att utvecklingen går åt rätt håll även om det förstås går väldigt långsamt.

Annonser
%d bloggare gillar detta: