Dålig omvärldskoll hos Skånetrafiken!?

Citytunneln viktigare än Öresundsbron hävdar ansvariga på Skånetrafiken. Den åsikten delas nog inte av de tusentals Skåningar som tack vare bron kunnat byta arbetslöshet i Skåne mot ett jobb i Danmark. Danskar som kunnat skaffa en drömbostad i Malmö, semesterresenärer som inte behövt anpassa hemkomsten från bilsemestern i Europa efter sista färjan från Dragör, alla som tack vare bron kunnat ta sig enkelt till Kastrup, shoppingsugna både danskar och svenskar, allt efter hur valutakurserna ändras, festfixare på jakt efter öl, vin o sprit… Listan kan göras lång av alla som fått nya möjligheter och alternativ tack vare Öresundsbron.

Naturligtvis kommer Citytunneln påverka resandet. Bl.a eftersom Skånetrafiken knutit nya linjer och allehanda satsningar just till tunneln. Med en annan lösning hade de nya alternativen sett annorlunda ut men självklart hade trafiken utvecklats, förnyats och byggts ut även med en annan lösning. Nya regionbusslinjer, ändrade rutter för stadsbussar och tätare turer hade kanske någon känt behov av även utan tunnel.

När man läser vad Andreas Ekberg, planeringschef på Skånetrafiken, säger i Sydsvenskan så kan man inte låta bli att undra om Skånetrafiken har koll på läget.

– Nu kan man faktisk bo i Lund och ta flyget från Kastrup klockan fem på morgonen. Det har aldrig varit möjligt tidigare, om man inte sov över i Danmark då förstås, konstaterar Andreas Ekberg.

Det har man faktiskt kunnat göra i drygt tio år, det är bara att ta bilen över bron. Om Skånetrafiken anser att just femflyget är viktigt så kan man ju undra varför inte första tåget från Malmö/Lund gått lite tidigare, om tåg är för dyrt kunde det ju gå en liten buss 😉 Att dessa kollektiva turer inte funnits tidigare kan jag inte tolka som annat än att efterfrågan varit liten och kostnaderna höga. Inte lär det bli billigare att köra genom tunneln!

%d bloggare gillar detta: