Mikrolån

2009-10-16

Bistånd är bra men mikrolån är ännu bättre

På SvD:s ledarsida idag kan man läsa en hyllning till mikrolån som jag bara kan instämma i.
– – – – – – –

Varför jag engagerat mig i mikrolån:

Fungerar u-hjälp?logoLeafy3

Det har kommit flera rapporter bl a från riksrevisionen som visar att det svenska biståndet via SIDA och en mängd mer eller mindre pålitliga organisationer fungerar dåligt och att kontrollen över att pengarna används som avsett och verkligen ger önskvärda effekter är dålig.
 
Jag är övertygad om att frihandel är den enskilt viktigaste åtgärden för att öka välstånd som vi kan besluta om som utomstående land. Inom länderna är det naturligtvis demokrati, fred och frihet som är helt avgörande. Våra ståtliga biståndsprojekt bidrar tyvärr mera till att konservera förtryck och korruption.

Zimbabwe är ett lysande, hårresande exempel. Från att ha varit socialdemokraternas och den övriga vänsterns älsklingsdiktatur med Harare som en av den internationella biståndssvängens favoritkonferensstäder och Mugabe som en hyllad socialistisk diktator med biståndsmiljarder till sitt förfogande har nu experimentet resulterat i en hårresande vidrig verklighet. Och inte ens nu, när våld och folkmord, utrensningar och svält är vardagen är världens ledare beredda att verkligen göra något. Vi kan inte fortsätta vräka pengar över diktaturer, stryka dem medhårs och bara jamsa med.

Här har Alliansens biståndspolitik inlett en nödvändig uppryckning av svenskt bistånd men det finns fortfarande mycket att göra.

Som privatpersoner är vi ju utlämnade åt att via skattemedel stötta allehanda obskyra projekt. Därför känns det bra att ha möjlighet att privat göra något man verkligen tror på. Som att deltaga i ett mikrolån-projekt som Kiva . Jag fick en uppdatering om en av ”mina” låntagare:

Dear Louise Rehn Winsborg,

This is an update on your loan to Koim Vann Leng in Cambodia.

Mrs. Koim Vann Leng is married and lives with her husband in Kampong
Cham province, Cambodia. She said her store selling vegetables making
the same amount of money as before. But the loan helped to purchase a
motorbike for her husband to run a business whenever he free from
carpentry. The additional income from motor-taxi is $4 a day. She would
like to say thank for interest helping Cambodian entrepreneurs like Koim
Vann Leng and sustain her business.

Genom ett lån på 600$ har den här kvinnan kunnat höja familjens levnadsstandard. När den här rapporten skrevs hade de redan betalat tillbaka halva lånet och gick på plus trots återbetalningen. Eftersom vi är många som delar på varje lån (varje andel är på 25 $)är riskerna små och i princip alla har råd att vara med. Ett utmärkt exempel på hjälp till självhjälp som jag vill rekommendera.
 
 

”Mina” projekt:

Koim Vann Leng

Clemencia Carpio

Mawussi Adakanu

Keuy Sambath

Firdavs Kurbonov

Huth Heang's Group

Lourdes Arambulo

%d bloggare gillar detta: